Monumentul Eroilor Comunisti

Parcul Carol a fost inaugurat in anul in 1906 cu ocazia serbarilor jubiliare a 40 de ani de domnie a lui Carol I, fiind creatia arhitectului francez Eduard Redont. Amenajarea dispunea de o alee centrala in stil geometric si de alei laterale sinuoase, legate de peisagistica de factura romantica.















Pana in 1960 parcul a suferit o seama de modificari majore. Moscheea de pe insula si Palatul Artelor din varful dealului au disparut.













Pe platforma acestuia s-a construit Monumentul Eroilor Comunisti. In plus, peste lac a fost construit un pod, care sa faca legatura intre cele doua maluri, unind treptele monumentale cu axul aleii principale.








In anul 2004, Razvan Theodorescu, ministrul de atunci al culturii in guvernul Nastase, a declasat acest monument, propunand demolarea lui. Anul fiind unul electoral, tema construirii Catedralei a fost reluata cu repeziciune, lucrarile de demolare a monumentului incepand aproape imediat.















Fostul primar al capitalei si actual presedinte al tarii a declansat o campanie de societate civila impotriva acestei initiative. Apoi a intentat o actiune in instanta impotriva declasarii respectivului monument si impotriva distrugerii Parcului Carol de catre lucrarile de constructie la Catedrala.
Acestea ar fi desfigurat unul dintre cele trei parcuri monument ale orasului (celelalte fiind Cismigiul si Herastraul).















Actiunea in instanta a avut succes si lucrarile de demolare si de mutare a mausoleului in Parcul Tineretului au fost sistate.

Pentru a incheia acest episod, trebuie sa amintim ca anul acesta guvernul va plati din fondul de rezerva bugetara suma de aproape doua miliarde de lei vechi pentru reabilitarea monumentului Eroilor Comunisti. Catedrala nu se va mai construi in locul mausoleului. Se va construi insa in spatele Casei Poporului. Iar in urma actiunii societatii civile monumentul va fi pastrat ca atare.






















Intr-o conferinta tinuta de curand, arhitectul Catalin Berescu a vorbit pe larg despre calitatile deosebite ale mausoleului. Incaperea din interior are tavanul placat cu mozaic aurit, fiind inaccesibila pentru vizitatorii obisnuiti. Pe exterior insa, mausoleul poate fi vizitat. Gardienii care pazeau monumentul au disparut, asa incat cele doua platforme circulare din partea de sus a monumentului sunt deschise catre publicul larg.

In zilele de sfarsit de saptamana platformele superioare ale mausoleului sunt pline de vizitatori care fotografiaza privelistea cu telefoanele lor celulare, sau stau la soare privind de la inaltime parcul, avand in general aerul ca se bucura din plin de acest spatiu care le-a fost pus la dispozitie.

2 comments:

Vlad Nancă said...

Culmea e ca in acelasi an in care guvernul psd ridica Tzeapa lui Ghildus vroia sa si darame mausoleul.

Anonymous said...

Eu am crescut cu Mausoleul in fata ochilor intr-un fel, sau la umbra lui, si nu l-as demola, fiindca nu stiu ce mai reprezinta acum pentru altii, dar pentru mine e o imagine a copilariei mele, de soim al patriei si pioniera, dar tot copilaria mea se cheama ca este - Totul e spre mai bine in cea mai buna dintre lumile posibile zise Voltaire.