Comentariu - Regele Carol I, vecin cu teapa lui Ghildus

Ministerul Culturii si Cultelor a luat hotarirea sa refaca statuia
ecvestra a regelui Carol I, dupa o macheta care se afla in posesia
urmasilor sculptorului croat Ivan Mestrovici. Monumentul va fi
amplasat acolo unde ii este locul, in Piata Palatului, linga
scobitoarea metafizica a lui Alexandru Ghildus.

articolul aici.


--------
Bucurestiul are deja o istorie indelungata de proiecte de reprezentare: piete monumentale, ansamlburi megalitice. Sau enorme cartiere construite dintr-un foc. Toate, programe de mari proportii pe masura mandriei ciuruite a unui popor sarac, sensibil la lucrul prost facut la scara mare.

Adaugam la asta si lupta pentru spatiul public, din banii publici. O incercare nefericita de a raspunde arogantei triadei Ghildush-Razvan Teodorescu-Ion Iliescu.

Ma intreb cate statui incap in Piata Revolutiei. Ma intreb daca e in vreun fel relevanta aceasta revansa monumentala pentru cetateni. Si ma intreb cand o sa vina si statuile celor 2,3 milioane de locuitori anonimi ca sa locuiasca in respectiva piata din fata Senatului, pentru ca sa fie si ei re-prezentati in sfarsit in piata publica.

De ce nu 100 de canapele in Piata Revolutiei, pentru ca trecatorii sa se poata bucura linistiti de orasul lor? Mandria cui e satisfacuta de monumente? Cand o sa lasam in urma nevoia de a fi natiunea exemplara? Strivita de fapt de un implacabil complex de inferioritate rezolvat cu fraza 'macar avem chestia aia mare acolo'?

Cand o sa reusim sa privim in propriul nostru oras un proiect de arhitectura sau de amenajare urbana la scara mica, relevant pentru trecator? Cand o sa consideram arhitectura industriala ca patrimoniu? Cand o sa intelegem ca patrimoniul de orice fel inseamna capital cultural si in consecinta cand o sa invatam sa ne acceptam asa cum suntem, lucru pe care il face orice cultura matura?

Scuzati tonul patetic si lamentatia. Insa mi se pare absurd felul cum intelegem sa validam constructia stupida a Monumentului Eroilor Revolutiei printr-o asemenea propunere. Nu inteleg de ce ne preocupa Statuia lui Carol I si construirea Catedralei Neamului, cand lucrurile astea nu ne fac sa ne simtim nici mai bine dimineata, nici nu ne ridica moralul si nici nu ne imbunatatesc calitatea cartierelor de blocuri in care traim.

Ar trebui sa terminam odata cu arhitectura pentru mase, cat si cu proiectele monumentale lipsite de relevanta. In mod paradoxal, propun o campanie publica impotriva ridicarii statuii. Sunt prea multe deja si nu mai conteaza pe cine reprezinta. Este vorba de reprezentarea puterii si atat, indiferent de figura propusa pentru a incarna-o.

1 comment:

ochi deschis said...

Teapa aia este un simbol multiplu : poate simboliza foarte bine ceea ce a reusit comunismul sã facã Natiei - în 50 de ani... Poate fi un simbol pentru "tepele" pe care clasa politicã le trage aceleiasi Natii, zilnic... Deasemenea, poate constitui un simbol pentru gustul artistic manifestat de cãtre TOTI aceia ce sunt responsabili cu...CULTURA - în tara mea... Cu cât ne gândim mai bine - cu atât vom descoperi mai multe sensuri... acestui monument. Asadar, SPER sã rãmânã acolo unde e - mãcar vreo douã sute de ani!